četrtek, 19. februar 2009

Ptuj in kurenti skupaj v pomlad

To je čas, ko je vse na Ptuju in okolici v znamenju pusta. Čas, ko se našemijo stari in mladi. Te pustne dni prevzame oblast nad mestom karnevalski princ, ki ga imenujejo na Martinovo, to je 11.11. ob 11 uri in 11 minut. Karneval se imenuje po tradicionalni maski ptujskega območja to je po kurentu. Kurenti lahko začnejo skakati že 2. februarja po svečnici, prvo njihovo srečanje pa se imenuje kurantov skok, na katerem si prvič nadenejo samo zvonce. Za ta lik je razvidno iz cerkvenih kronik, da se je prvič pojavil pred skoraj 200 leti. Oblečen je v ovčji kožuh, ki ga uporabljajo tudi za kurentovo kapo. Kapo krasi usnjena maska z barvnimi trakovi. Na njej so prišita tudi gosja ali puranja peresa. Posebnost so zvonci. Vsa oprava skupaj tehta okrog 40kg. Kurent ni samo maska ampak ima tudi poslanstva:
Preganjanje vsega slabega in prinašanje dobrega med ljudi, živali in naravo.
Najbolj znano je da preganjajo zimo in kličejo pomlad.

Včasih so bili kurenti lahko samo neporočeni moški, danes pa so že lahko tudi ženske in otroci ter poročeni moški … skratka vsi. Zbirajo robce, to pa je nekoč predstavljalo zaročni obred. Dekle, ki je prepoznalo svojega fanta pod masko, mu je zavezala robec na ježevko in s tem priznala svojo ljubezen do njega. Danes je bolj znak zahvale in pozornosti.
Zraven rogatih in pernatih kurentov spadajo pod tradicionalne maske tudi: orači, ruse, piceki, kure, ploharji, haloški Jurek in Rebelj, baba nosi deda, pa tudi množični skupini ciganov ter pustnih plesačev, in še orači in kopijaši.

Letos naj bi v povorki sodelovalo okrog 2400 nastopajočih ti pa prihajajo iz različnih držav. Najbolj znani so iz: Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Srbije, Makedonije, Belgije, Bolgarije, Madžarske, Bosne in Hercegovine ter še iz nekaterih drugih držav. Nastopilo bo 450 kurentov.
Ob vsem tem dogajanju pa ne smete pozabiti na tradicionalno pustno sladkanje s krofi in flancati.


Ni komentarjev:

Objavite komentar