torek, 24. februar 2009

Kultura slovenskih voznikov

Imam to "srečo" da sem v 8 urnem delovniku povprečno 5 ur za volanom. Ob pogledu na naše ceste me kar zmrazi. Vklučevanje v promet, smerniki, varnostna razdalja in ostala osnovna pravila sploh obravnavajo v avto šolah? Ko pa zraven dodamo še nestrpnost in nepripravljenost voznikov smo pa že pri nesrečah. Čudi me, zakaj se sprašujejo "zakaj toliko nesreč na slovenskih cestah" ? Meni so te številke normalne, oziroma še dokaj nizke kakršne še lahko sledijo. Kdo je kriv za nastale zastoje na krožiščih in izvozih? Prometna ureditev? Daleč od tega.. sami vozniki "smo" krivi, za čakanje in nervozo za volanom. Kolikokrat pomislite, koliko bi smernik pred izvozom v krožišču pripomogel k veliko manjši čakalni dobi. Normalno ko pa vsak samo pomisli na svojo rit, "eh važno da sem se jaz izognil tej gneči". V prometu je potrebno gledati iz vidika da niste sami, in da mogoče niste edini, ki hodite iz službe ali šole. Varnostna razdalja na katero opozorajajo slovenski medvedki "opa" pardon policisti, je tako ali tako tuja reč. Zakaj bi pa upošteval razdaljo, ko pa se lahko nekomu "prilepim na rit, in ga s tem posledično delam nervoznega". Imeti prižgane meglenke (žaromete za meglo) ob lepem sončnem vremenu "da zgleda avto bolj športen" je oprostite izrazu "kretenizem". Ta izjava ne leti na voznike, ki jih ponevedoma pustijo prižgane od prejšnega dneva. Pa čeprav naj bi se pripravili na vožnjo ob vstopu v vozilo, in pregledali kaj utripa ali gori v naši konzoli, kajne?. Slaba "gesta", ki je velikokrat posledica nesreč na naših cestah je nestrpnost.
Razumem, slabe dneve... tečni nadrejeni, ampak zakaj bi na račun tega trpela vaša varnost(in varnost drugih) v prometu. Se zavedate, da se vozite skupaj s povprečno 900 kilogramov? In da vam vaša "makina" v trenutku lahko spremeni življenje? Imeti na vesti nekoga, ali trpeti invalidnost zaradi vseh teh dejavnikov, ki sem jih naštel, je res žalostno.
O tem bi lahko pisal ure in ure.. pa dvomim da bi s tem spremenil pogled nekaterih "veščih" voznikov.
Zapomnimo si da nismo sami na cesti, kakršno je pravilo nekaterih egoističnih voznikov. S svojo kar se da pravilno vožnjo opozorimo ostale "norce". Mogoče si bo pa kdo zamislil da nekaj dela narobe.
Želim vam varno, in predvsem prijetno vožnjo!


p.s. Če želite dokazati svoje dirkaške sposobnosti, poiščite kak Rally klub, ker slovenskih voznikov močno primankuje. Samo pazite da ne boste razočarani, ker "tišati gas do konca" ni vse.

Ni komentarjev:

Objavite komentar