sreda, 18. februar 2009

Gospod natakar, bi lahko naročili prosim?

Sigurno ena od panog v naši mali deželi, kateri se sigurno ne piše nič dobrega.
Da ne bom zanemaril nekaterih "starih mačkov" v gostinstvu, ki vestno opravljajo svoje delo.
Kaj je lepšega od jutranje kavice? Rogljiček, ki ga dobiš poleg nje? Ne, dobra postrežba.
Nisem opravljal nobenih analiz, anket ali kaj podobnega da bi lahko trdil da so študentski servisi preplavili delo v strežbi.

Verjetno nisem edini, ki se pritožujem nad samo postrežbo v današnjih gostinskih obratih.
Nekoč je bil natakar gospod, ki je bil spoštovan za delo, ki ga opravlja. Danes je ta poklic in naziv natakarja razvrednoten. Postreže te 16 letnik, ki so mu dali 1 teden časa za uvajanje, po možnosti ga doma niso še naučili osnovnih manir, in posledično je temu primerna postrežba.
Ok, razumem cenejše delovne sile kot je študentska sigurno ni, vendar bi le tej lahko posvetili več pozornosti.

S tem mislim predvsem samo uvajanje, ki bi moralo vsebovati sam izvor določenih napitkov, če ne že izvor, pa vsaj vsebino.
V restavracijah, ti dobesedno "smrklja" vrže krožnik na mizo, obrne hrbet in odpeketa.
Ne zavedajo se, da nekomu (nekaterim neznane) besede "hvala" "dober tek" nekaj pomenijo.
No, ob misli da bo hrana čez 20let dobesedno priletela na vašo mizo me kar zmrazi.
Prisegam na lepo postrežbo z nasmeškom (pa tudi če imaš slab dan) tistih 5 sekund nasmeška ne bo nobenega pobralo.
Da ne bo vse skupaj zvenelo preveč kritično, lahko pohvalim nekatere "podmladke" v gostinstvu. Ampak če gledamo razmerje izšolanih-začasnih(če jim lahko tako rečem) .. se tehtnica močno obrne na zadnje omenjene.
Joj, o nevednosti določenih "natakarjev" kaj sploh prodajajo se nebi rad spuščal, da se ne bo kakšni restavraciji drastično pomanjšal obisk.

Zaključek tega je, da tisti, ki opravljajo ta poklic s srcem so zasenčeni zaradi podganje populacije študentov v tej obrti.


p.s. Ne dolgo nazaj odideva s prijateljem v Kavarno sredi Kranja, naročim macchiato, in mi lepo odvrne neka študentka "gospod tega pa mi nimamo". No, takih komentarjev bi se lahko nabralo malo morje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar