ponedeljek, 9. februar 2009

Mladina nekoč in danes

Zadnje dni v službi velikokrat razmišljam, je bilo še kaj lepšega kot tista brezskrbna leta v otroštvu.
Vsi smo komaj cakali... da vidimo svoje vrstnike, se igramo z žogico (narejeno iz papirja) Smo kdaj pomislili da se bo vse tako hitro spremenilo?
Dnevno srečujem mladino ki hodi iz šol "še torba je večja od njih" pa takoj čez cesto prižge cigaret..
Sedim na kavi.. pogledam desno od mene.. in poglei poglei.. dva fanta (6 razred) se pogovarjata o tem, kako se bosta zadela zvečer.
Da izpade še večji "frajer" pred drugimi gosti v baru, govori kako mu mati vse to dovoli..

Smo tudi mi kepali punce, zato ker so nam bile všeč, ampak na kaj podobnega tudi pomislili nismo. Ce primerjam OŠ-ce samo 10 let nazaj, dvomim da si je kdo sploh upal držati cigareto v roki, da ostale omame sploh ne omenjam.

Opažam da je danes cigaret+najstnik nekaj vsakdanjega. Vzgoja je sigurno ena od tistih, ki lahko pripomore oziroma prepreči da bi prišel otrok v stik s cigareto.
Ko že dajem primerjavo, bi dal velik poudarek na samo obnašanje.. Vozim se po Kranju in gledam kako se skupina skupina mladih "pobčev" smeje fantu, ki je telesno zaostal.
Včasih niti pomislili nismo, da bi se komu posmehovali, kaj šele da bi mu kaj žalega hoteli.
Vsakodnevno opažam stvari... in se zamislim, je mozno da se je vse tako drastično spremenilo?
Lahko kaj storimo, da bi to preprečili?

p.s. tudi mi smo včasih naredili kakšnega snežaka pred vstopom naše šole... :)

2 komentarja:

  1. Sem oče 8 letnega otroka.. Z vzgojo se trudim kar se le da... vendar je čas tisti ki ne dopušča, zato se je potrebno poslužiti drugih ustanov.. lepo napisano, res ti da za razmisliti.. kako se vse hitro spreminja.

    Lp Goran

    OdgovoriIzbriši
  2. če se nekaj hoče preprečiti se mora nekaj spremeniti. vsaka prva sprememba se začne pri samemu sebi. nehaj kaditi..! prvi korak nato zakorakaj med ljudi in nadaljuj poslanstvo..

    lp mak..:)

    OdgovoriIzbriši