ponedeljek, 16. februar 2009

Odvisnost od računalniških iger

Problem, ki bi lahko v kratkem predstavljal zasvojenost številka ena. (če odštejemo droge, in druge omamne substance)
Toliko računalniških iger obkroža današnjo mladino da je izbor le teh že prav težak.
V tujini je ta "gamerska elita" še toliko bolj razvita. Predvsem predstavljajo problem ONline igre, pri katerih skoraj da ni konca.
Določene igre so brezplačne, spet za druge je pa potrebno odšteti tudi do 30 eurov mesečno.
Današnja mladina preživlja cele dneve oziroma cele noči, da bi dosegla določen cilj. Na ta račun trpi njihov imunski sistem in s tem posledično pride do raznih obolenj.
Šola, komunikativnost, odnos do vrstnikov so stvari katere iz dneva v dan vedno bolj šepajo. Na koncu sledi zasvojenost. Enostavno si ne predstavljajo več dneva brez ur in ur sedenja za računalnikom.

Tako rečeno prestopijo z eno nogo v drug (virtualni) svet.
Ja, problem o katerem bi se lahko več govorilo tudi v javnosti, da nebi govorili cele tedne o tem kako Sanader ne dvigne telefona Pahorju. Sicer dvomim da bi se to dotaknilo ušes tistih odvisnikov.
Te ljudje potrebujejo profesinoalno pomoč, mogoče zgleda da zadeva ni tako resna, ampak ko pogledaš da že otroci pri 6 letih začnejo aktivno uporabljati računalnik, zna biti to dejstvo zaskrbljujoče.

Zaskrbljujoča je predvsem generacija tega desetletja, ko se je ta računalniška smetana drastično dvignila. Razne "virtual life" igre, nekaterim dobesedno več pomenijo, kot pa resnično življenje.
Pa smo spet pri vzgoji, ki je sigurno en velik faktor te odvisnosti.
Nekateri iščejo svojo osebno moč v teh igrah, ker mislijo da niso dosegli dovolj v svojem življenju, in iščejo zavetje nekje, kjer jih noben ne bo prašal, če so že naredili svoje obveznosti do šole, službe itd..


p.s. Putka vas opozori da bo v kratkem času nagradna igra za usb ključ!

3 komentarji:

  1. Eh... ta problem je že več let. In kot praviš, v tujini je bolj izrazit.
    Tudi sam sem bil v času, ko sem cele dneve/noči raje presedel za računalnikom in igral kakšne online streljačine ali večigralske zadevščine. Imaš tudi tok izvrzirano, da obstajajo uradna tekmovanja, treningi, raznorazne strategije... najboljši imajo možnosti tudi pridobiti sponzorska sredstva in se udeleževati v njihovem imenu na razna tekmovanja... etc. Verjemi, scena ni tako nedolžna, kot se samo zdi. Tok je vse napredno, kot so recimo Olimpijske igre... le da se vse odvija ONline.

    Ampak zdaj niti ne igram več iger, še vedno pa stalno visim pred računalnikom. Hodim še na faks, imam šiht... sem še odvisen?
    Vsakega (skoraj) g33ka sreča pamet.... mamilašov in drogerašov pa pač ne bo, ker se niti s pametjo ne moreš odrešit škodljivih drog.
    LP

    PS: http://www.youtube.com/watch?v=6nvivSz9uYo

    OdgovoriIzbriši
  2. Igre so problem, Facebook, MSN in Youtube pa ne?
    Čisto tipično. Vso krivdo je treba zvaliti na igre. Igre vzbujajo nasilje (filmi in risanke jih seveda ne), igre pokvarijo mladino z goloto in grdimi besedami (reklame, filmi tu niso problem), zasvajajo (na facebooku nihče ne visi po pol dneva, nihče ne visi na forumih, blogih in podobno) ...
    Zgodba, ki se ponavlja v neskončnost ...

    OdgovoriIzbriši
  3. @Andrej
    Opredelil sem se predvsem na računalniške igre, veliko online aplikacij sigurno tudi povzroča odvisnost, nisem rekel da ne :)

    Hvala lepa za komentar.

    Lp Putka

    OdgovoriIzbriši